Verschillende methoden

Griefelen

Griefelen is het proces om van spanning te komen tot ontspanning. Van een ontregeling naar een (hernieuwd) evenwicht. 
Het Griefelprogramma ondersteunt kinderen hierbij. Het programma biedt handreikingen om het vermogen tot zelfregulatie op alle gebieden te ondersteunen, denk aan gedrag, emotie en hechting. Jonge kinderen (2,5 - 7 jaar) kunnen op deze manier leren om de stress van alledag beter aan te kunnen.
Jonge kinderen weten zich soms geen raad wat ze gewaarworden in hun lichaam,  wat het doet met hun energie niveau en ze hebben vaak nog niet voldoende taal om op een adequate manier te kunnen communiceren. Dat kan invloed hebben op de cognitieve, sociale- en de emotionele ontwikkeling. Het Griefelprogramma geeft hen handvatten om degewaarwordingen te leren (her)kennen, hier taal voor te ontwikkelen en om van de (bij de gewaarwordingen behorende) spanning te komen tot ontspanning. Dit alles met een voor hen vertrouwde volwassene, waardoor de hechting versterkt wordt. 

Een belangrijke rol in het leerproces is dus weggelegd voor:
* (h)erkennen van de zintuigen
* het leren (h)erkennen van de gewaarwordingen (signalen die het lichaam geeft)
* de vertaling van gewaarwordingen in gevoelens en lichaamssensates (betekenisgeving)
* leren om de gewaarwordingen toe te laten en te verdragen
* leren dat gewaarwordingen en emoties veranderen, niet hetzelfde blijven
* het verkrijgen van taal voor al het bovenstaande
* actieve manieren om zelfstandig van spanning naar ontspanning te kunnen komen

Griefelen

Rots en Water

Voor wie is een Rots en Water training? De Rots en Water training is er voor alle kinderen. De Rots en Water training is een weerbaarheidstraining waar kinderen leren op een stevige manier te staan, om te voelen waar hun grenzen liggen en om duidelijk en op een assertieve manier te vertellen wat ze wilen.
De onderwerpen die in een Rots en Watertraining aan bod komen zijn onder andere:
* stevig staan, centreren, gronden en ademhaling
* het leren lezen van lichaamstaal
* het herkennen en aangeven van eigen grenzen en die van anderen
kiezen voor jezlf en je desnoods afsluiten van groepsdruk (de Rotskwaliteit)
* je verplaatsen in de ander, vriendschap en verbondenheid (de Waterkwaliteit)
* zelfvertrouwen
* zelfreflectie (terugkijken op jouw gedrag en het effect daarvan op anderen)
* zelfbeheersing

Rots en Water

Gezins PMT

Psychomotorische gezinstherapie is een ervaringsgerichte therapie voor gezinnen en maakt gebruik van bewegingsgerichte en lichaamsgerichte werkvormen uit de psychomotorische therapie. Gezinnen kunnen door te doen en te ervaren in het hier en nu (enactment) aan voor hen belangrijke gezinsthema's werken. Het kenmerkende van psychomotorische gezinstherapie is dat gezinsleden niet zozeer met elkaar hoeven te praten over zorgen die er zijn, maar met elkaar in actie komen door het doen van diverse werkvormen. Op deze manier kunnen ze nieuwe ervaringen op doen en oefenen met alternatieve en meer helpende manieren van omgaan met elkaar. 

Psychomotorische gezinstherapie is een combinatie van psychomotorische therapie en systeemtherapie. 

Psychomotorische Gezinstherapie

Wie is Petra

Mijn naam is Petra Gijsen-Joustra, geboren in 1978 in Leeuwarden en daar nog steeds woonachtig samen met mijn man en onze twee dochters (geboren in 2007 en 2009). Vanuit mijn passie voor kinderen heb ik in 2014 het besluit genomen om de opleiding Psychomotorische Kindertherapie te gaan volgen. Dit heb ik 3 jaar vol plezier en enthousiasme in Utrecht gevolgd en sinds november 2017 ben ik afgestudeerd PMKT'er. Kinderen zijn er eigenlijk altijd geweest in mijn leven. Tijdens mijn werk als lerares in het (speciaal) onderwijs, daarvoor in de zorg (o.a. in een logeerhuis en kinderdagcentrum), tijdens het uitoefenen van hobby's. En op dit moment dus als Psychomotorische kindertherapeut.  

Opleidingen en Trainingen

Contact

Vanzelfsprekend omvat het PMKT traject meer dan wat ik u aan informatie op deze website kan bieden. 

Mocht u naar aanleiding van het bezoek aan deze website nog vragen hebben of een afspraak willen maken, neem dan gerust contact op zodat we samen kunnen kijken wat ik voor u kan betekenen. U kunt mij telefonisch bereiken op 06-12956683 (contact via what's app is geen probleem) of per          e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

PETRA Kinderbegeleiding
heeft een wachtlijst, 
klik hier om te 
kijken hoe lang